Aboutaleb: Vuurwerkvrij Prinsenland niet te handhaven

 

De hele wijk Prinsenland vuurwerkvrij is niet te handhaven, herhaalde burgemeester Aboutaleb in de Rotterdamse raad. Hij wil wel praten over ‘nieuwe objecten’.

 

Het had in de Rotterdamse wijk Prinsenland een stap verder moeten worden in de al jaren slepende discussie over vuurwerkoverlast en -ongevallen, onderstreepte GroenLinks-raadslid Arno Bonte vandaag in de Rotterdamse gemeenteraad.

,,De hele wijk vuurwerkvrij plus een professionele show. Dat had mooi gepast in de veranderde vuurwerktraditie. Ik ben alleen verbaasd over de onwelwillende houding van de burgemeester”, betoogde Bonte in het debat over het afwijzen van de vuurwerkplannen in Prins Alexander bij de komende oud en nieuw.

Bonte onderstreepte dat niet alles met handhaving af te dwingen is. ,,Wij merken bij ons meldpunt dat er een verbetering gaande is door de vuurwerkvrije zones. Sta deze verandering van onderop toe in plaats van ze te dwarsbomen.” Hij verwees naar plannen in onder meer Hilversum en Tilburg, waar ook met vuurwerkvrije zones wordt geëxperimenteerd. VVD-raadslid Antoinette Laan zette vraagtekens bij het draagvlak in Prinsenland. ,,Er waren 400 reacties op Facebook in een wijk van 10.000 bewoners. Dat is de dictatuur van de minderheid.”

Niet te handhaven
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei het streven van de gebiedscommissie Prins Alexander zeker te waarderen. ,,De intenties zijn goed, maar ik moet oppassen met verwachtingen wekken. Dit is niet te handhaven. Ik heb 1100 agenten en die heb ik in de hele stad hard nodig. Die kan ik toch niet allemaal naar Prinsenland sturen?”

Hij legde uit dat vuurwerkvrije zones vooral bestemd zijn voor concrete objecten. ,,Dan denk ik aan straten, bejaardenhuizen en kinderboerderijen. Niet aan een hele wijk. Ik dwarsboom niks, ik wil het gesprek over de vuurwerkvrije zones graag voortzetten.”

D66-raadslid Robin de Roon stelde dat de gevolgde procedure niet de schoonheidsprijs heeft verdiend. ,,Er was al in juni overleg en pas in november wordt bekend dat het niet door kan gaan.” Eerder had Ron Davids, voorzitter van de gebiedscommissie Prins Alexander, al duidelijk gemaakt teleurgesteld te zijn in de late afwijzing.

Gaatje
Aboutaleb hield aan het slot van het vuurwerkdebat wel een gaatje open. ,,We kunnen nog altijd objecten aanwijzen, daar wil ik graag aan meewerken. We hebben nog vier weken de tijd.”

Rotterdam telde vorig jaar met oud en nieuw dertig vuurwerkvrije zones, met bij de Erasmusbrug het Nationale Vuurwerk. In Prins Alexander en Prinsenland gaan er al stemmen op om het volgend jaar weer te proberen.

Laat een reactie achter