Autistische Tycho: Kijk uit met vuurwerk bij mijn hulphond

De 13-jarige Tycho uit Coevorden vindt december een ontzettend leuke maand: Sinterklaas, kerst en dan ook nog Oud en Nieuw. Er is één smet: als vuurwerk naar zijn hulphond Guus wordt gegooid. Daarom roept Tycho, die klassiek autistisch is, iedereen op om op te letten met vuurwerk. 

Guus en Tycho, en Tycho en Guus. Waar de één is, is de ander ook. Zo simpel is dat. Maar in het leven van de klassiek autistische Tycho is weinig simpel. Dankzij hulphond Guus gaat het wel allemaal makkelijker. Alleen in de decembermaand loopt het niet zo goed: naar honden wordt weleens vuurwerk gegooid en dat maakt Guus bang.

,,We lopen elke avond met Tycho en Guus een ommetje, altijd hetzelfde stuk. En dan wandelen we onder een tunneltje door waar jongens rond deze tijd van het jaar vuurwerk afsteken”, vertelt Ida Wildeboer, de moeder van Tycho.  ,,Ik snap het wel: het knalt daar lekker. Maar voor ons is het echt een probleem.”

Om aandacht voor hulphonden te krijgen, is de campagne Maak ons niet bang door vuurwerk opgezet door stichting Gebruikers Assistentiehonden. ,,Mensen met een assistentiehond zijn een extra kwetsbare groep als het om vuurwerk gaat. Vuurwerk-knallen geven stress en zijn vaak een groot probleem voor assistentiehonden en hun bazen”, laat de stichting weten.

 ,,Het komt zelfs voor dat er met opzet vuurwerk naar een assistentiehond gegooid wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de assistentiehond gewond raakt, maar ook dat hond en baas een blijvend trauma oplopen.”

Asfalt

Om de campagne wat extra kracht bij te zetten, besloten Ida en Tycho vanavond om in een fietserstunneltje in Coevorden met krijt de oproep nog eens op het asfalt te schrijven. ,,Want ook wij moeten in deze maand gewoon naar buiten”, aldus moeder Ida.  ,,Ik las deze week nog over een hond in Gouda die doof raakte nadat vuurwerk naast hem ontplofte.  Als dat Guus overkomt, wordt hij afgekeurd. Dat zou voor ons gezin maar vooral voor Tycho heel erg zijn.”

BRON

Laat een reactie achter