Delft weigert knallers aan banden te leggen

Ondanks de overlast van vuurwerk en vandalen in de wijk Buitenhof, afgelopen oud en nieuw, ziet de gemeente weinig in vuurwerkvrije zones in de stad.
,,In Delft zijn net als in voorgaande jaren geen vuurwerkvrije zones aangewezen. Om vuurwerkoverlast tegen te gaan en vuurwerkverkoop en -gebruik zo veilig mogelijk te laten verlopen, nemen gemeente en politie wel extra maatregelen”, zegt een gemeentelijk woordvoerder.
,,De politie en de Omgevingsdienst Haaglanden houden toezicht op naleving van de regels voor de verkoop van vuurwerk. In de ­dagen voor oud en nieuw zet de ­politie bovendien extra surveillanten in. Niet speciaal gericht op vuurwerkoverlast, maar dat is ­natuurlijk wel een van de aandachtspunten.”
Gemeente en politie zetten daarnaast ook extra koppels in, bestaande uit politie en gemeentelijke medewerkers van de afdeling toezicht en handhaving. Wijkagenten en jongerenwerkers attenderen jongeren zoveel mogelijk op de ­gevaren van vuurwerk.
Ouders
,,Een tip aan ouders: bespreek met je kinderen welk vuurwerk ze kopen, ga met ze mee en wijs ze op de gevaren”, aldus de woordvoerder. ,,Ouders kunnen zo gevaarlijke situaties voorkomen. De gemeente besteedt in communicatie over de jaarwisseling ook aandacht aan ­regels en tips voor vuurwerkgebruik. Dit alles moet ertoe leiden dat oud en nieuw veilig verloopt.”
Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp hebben wel vuurwerkvrije zones. Zo is er tijdens de jaarwisseling een verbod op het afsteken van vuurwerk in een straal van honderd meter rond kerken, verzorgingshuizen en de metrostations Nootdorp, ­Pijnacker Centrum en Pijnacker Zuid. In Midden-Delfland mag geen vuurwerk worden afgestoken bij onder meer verzorgingshuizen en speeltuinen

 

BRON

Laat een reactie achter