Europees keurmerk voor Chinees vuurwerk stelt weinig voor’, Udens bedrijf wil schade verhalen op ministerie

DEN HAAG/UDEN – Het Europese CE-keurmerk voor vuurwerk uit China stelt niet zoveel voor, erkende een woordvoerder van Inspectie Leefomgeving en Transport(ILT/Milieu-inspectie) maandag tijdens een rechtszaak over een partij vernietigd vuurwerk van een Udens bedrijf. 

De Milieu-inspectie nam eind december 2015 een flinke partij consumentenvuurwerk bij het Udense Fireworks International BV in beslag. Het ging in totaal om bijna 16.000 stuks siervuurwerk, allemaal voorzien van het keurmerk.

Ondanks het schijnbaar betrouwbare CE-keurmerk was er van alles mis met het vuurwerk. Het Udense bedrijf moest onder druk van een dwangsom bijna de gehele partij vernietigen. De raadsvrouw van de vuurwerkondernemer zei tijdens de rechtszaak bij de Raad van State dat ILT Fireworks International de kans had moeten geven om de gehele partij terug naar China te verzenden. Immers, het bedrijf is op deze manier flink op kosten gejaagd. De raadsman van het ministerie van Infrastructuur en Milieu zei terugzending geen optie te vinden omdat dat te gevaarlijk was.

Fireworks International hoopt nog wat van de schade op het ministerie te kunnen verhalen. Uitspraak volgt binnen enkele weken.

Laat een reactie achter