FIOD stuit op 300 kilo extreem zwaar vuurwerk


© FIOD

Een interventieteam van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft in een ijzerhandel in de Overijsselse gemeente Raalte bij toeval 300 kilo extreem zwaar vuurwerk gevonden. De FIOD was samen met de douane en politie bezig met een onderzoek naar witwaspraktijken. Toen het geldspoor werd gevolgd stuitte het team op het levensgevaarlijke vuurwerk. Een man en vrouw van 33 en 29 jaar zijn aangehouden.

Tijdens de doorzoeking van het woonhuis van de verdachten vond een geldhond van de douane op meerdere plekken totaal 51.000 euro cash geld. Het bedrag is in beslag genomen. Daarnaast werden munitie voor vuurwapens, horloges, computerapparatuur en een zogenoemde ‘jammer’ in beslag genomen. Dat is een verboden zender om mobiel telefoon- en internetverkeer onmogelijk te maken.


© FIOD

Waspoeder
In een garage vonden de FIOD en politie de ruim 300 kilo zeer zwaar vuurwerk dat vermoedelijk uit Polen, Italië en Tsjechië komt. Aanleiding voor het onderzoek was een lege doos waspoeder met daarin 19.500 euro cash.  Het pakket zou verstuurd worden naar Italië maar werd onderschept. Uit onderzoek van de FIOD kwam de identiteit vast te staan van de verdachte. Het vuurwerk is afgevoerd  en zal worden onderzocht op soort, gevarenklasse en gewicht.

Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen. Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.


© FIOD

 

BRON

Laat een reactie achter