Gaat Onderzoeksraad vuurwerk genadeklap geven?

resim

Is het dan de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) die het consumentenvuurwerk de genadeklap gaat toedienen? In elk geval blaast de gezaghebbende club van Tjibbe Joustra, die ook grote rampen als de crash van vlucht MH17 onderzocht, de vastgelopen discussie weer nieuw leven in.

De vuurwerkbranche zelf ziet het onderzoek van de OVV níet met angst en beven tegemoet. ,,Het zou mooi zijn als er eindelijk een duidelijk antwoord komt op de vraag: wát gebeurt er nu eigenlijk met oud en nieuw? Waar komt de overlast vandaan?’’ zegt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. ,,Dan zal ook die club zien dat de overlast en het gevaar over het algemeen komen door puur vandalisme en dat je met name illegaal vuurwerk echt goed moet aanpakken.’’

Het rapport van de Onderzoeksraad zou moeten ingaan op het beleid rond knalvrije zones, de regels rond consumentenvuurwerk, de beheersing van zwaar illegaal vuurwerk, het tegengaan van geweld tegen hulpverleners en de ordehandhaving tijdens oud en nieuw. ,,Het onderzoek zou aandacht kunnen besteden aan de risico’s van letsel voor afstekers en omstanders en de schade aan eigendommen’’, aldus een woordvoerder van de Haagse burgemeester Pauline Krikke.

De vier grote steden hadden aangedrongen bij de OVV om de oud-en-nieuw-viering onder de loep te nemen. Of de Onderzoeksraad alle specifieke wensen van de burgemeesters meeneemt, is nog onduidelijk. De OVV bepaalt ‘binnen enkele weken’ de precieze onderzoeksvraag en –opzet.

Single shots
De Vuurwerkbranche hoopt dat de OVV bij hen aanklopt in het onderzoek. ,,En anders melden wij ons wel bij hen,’’ zegt Groeneveld. ,,Wij doen er al álles aan het legale consumentenvuurwerk veiliger te maken, een gevolg van onze safety dealmet de overheid. Als gevolg daarvan zijn de Romeinse kaarsen al verboden en ligt er nu een voorstel om de single shots in de ban te doen. Dat zijn die kleine buisjes waar een knal uitschiet met een paar sterretjes. Die nodigen te veel uit om ermee naar elkaar te schieten, omdat ze heel goedkoop zijn. Ik wil dat de OVV weet wat wij allemaal doen.’’

Citaat:Ik hoop dat de Onderzoeksraad ook bij ons aanklopt, anders meld ik me wel bij hen
Leo Groeneveld, vuurwerkbranche


Arno Bonte (van GroenLinks Rotterdam, maar vooral bekend van zijn Meldpunt Vuurwerkoverlast) begrijpt de opstelling van de vuurwerkbranche wel. ,,Maar feit blijft dat de meeste letselgevallen tijdens oud en nieuw komen door legaal vuurwerk. Ik weet dat dat niet altijd na te gaan is, maar oogletsel komt nagenoeg altijd door gewone vuurwerkpijlen, vaak nog door een ander afgestoken ook. Ik denk echt dat de OVV met een stevig advies komt om vuurwerk verder in te perken, verkooptijden, knalzones, zulke dingen.’’

Bonte wil al jarenlang consumentenvuurwerk inruilen voor centrale vuurwerkshows, verzorgd door professionals. De discussie kwam de laatste jaren in een patstelling terecht, het aantal vuurwerkvrije zones in gemeenten groeide amper nog. ,,De Tweede Kamer is de discussie over vuurwerk altijd wat uit de weg gegaan, maar als een club als de OVV met een zwaarwichtig rapport komt, móet de politiek wel maatregelen nemen’’, zegt Bonte.

Overleden
Afgelopen jaarwisseling leverde zo’n 500 vuurwerkgewonden op. Hoe lastig de discussie over legaal en illegaal vuurwerk vaak is, bleek in Meppel. Daar overleed een man doordat vuurwerk in zijn gezicht ontplofte. Dagenlang was er verwarring of hij legaal of illegaal vuurwerk had gebruikt. Uiteindelijk bleek het om professioneel vuurwerk te gaan, weliswaar legaal, maar toch verboden voor gewone consumenten omdat je er een vergunning voor moet hebben.

 

BRON

Laat een reactie achter