Geen verbod op vuurwerk afsteken

DEN HAAG –  Er komt geen verbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Voor een dergelijk verbod is onvoldoende draagvlak in de samenleving, schrijft staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu donderdag aan de Tweede Kamer. Atsma: „Vuurwerk hoort bij oud en nieuw en zolang het verantwoord wordt gebruikt, beleven veel mensen er plezier aan. Het kabinet ziet op dit moment geen reden om dit standpunt te herzien en een vuurwerkverbod voor consumenten in te stellen.”Uit onderzoek in opdracht van Atsma blijkt dat 50 procent van de ondervraagden voor het afsteken van vuurwerk is tijdens de jaarwisseling, terwijl 49 procent er negatief over is. Maar 59 procent vindt wel dat het mogelijk moet blijven om vuurwerk af te steken tijdens oudejaarsnacht.

Begin dit jaar pleitten de burgemeesters van de vier grote steden voor een alternatief voor de vuurwerktraditie. Later volgde een hoorzitting in de Tweede Kamer over het onderwerp. En GroenLinks nam een vuurwerkverbod onlangs nog op in het verkiezingsprogramma.

Gemeentes kunnen tijdens de jaarwisseling wel gaan experimenteren met georganiseerde vuurwerkshows. Daardoor zou overlast beperkt kunnen worden tijdens de viering van oud en nieuw.

Bron: De Telegraaf

Laat een reactie achter