Kabinet moet opheldering geven over risico’s jaarwisseling

Er komt een debat in de Tweede Kamer over de risico’s van de jaarwisseling. Dit naar aanleiding van een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat in handen is van RTL Nieuws. In het rapport staat dat de risico’s tijdens oud en nieuw te groot zijn

De raad noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar. Vooral vuurwerk is een probleem. De controle op illegaal en legaal vuurwerk faalt.

Opheldering
De Tweede Kamer wil nu een debat met de minister van Justitie en Veiligheid waarin over de risico’s wordt gesproken. Wanneer het debat wordt gehouden, is nog onduidelijk. Wel moet het voor oud en nieuw nog gaan gebeuren. Kamerleden willen dat het kabinet opheldering geeft over wat er nu moet gebeuren. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer is nu nog tegen een algeheel vuurwerkverbod. “Maar mocht de raad daar met zijn aanbevelingen toch naar neigen, dan kan daar zomaar verandering in komen”, zegt politiek commentator Frits Wester. 

Gaat veel mis
De raad heeft de jaarwisseling onderzocht omdat er elk jaar veel misgaat. Zo zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. “De omstandigheden, veel mensen op straat en donker, in combinatie met risicovol gedrag van de afstekers, zijn een gevaarlijke cocktail tijdens iedere oud en nieuw”, concludeert de raad.
In 40 procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat. De kritiek op de controle van vuurwerk is groot. Zo is er van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en deugt het toezicht erop niet. Ook het illegale vuurwerk veroorzaakt problemen. De aanpak van illegaal vuurwerk en van illegale vuurwerkhandelaars levert weinig op.

Laat een reactie achter