Man bestraft voor knoeien met vuurwerk

KOOG AAN DE ZAAN – De 26-jarige Koen O. uit Koog aan de Zaan is wegens het knoeien met vuurwerk en het bezit van illegaal vuurwerk veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur, waarvan 90 uur voorwaardelijk, en een boete van 1.000 euro. Tegen hem was een hogere werkstraf geëist.

Koen O. vertelde aan de politierechter dat hij al van jongs af aan gek is op vuurwerk. Hij geeft er de laatste jaren bij elke jaarwisseling zo’n duizend euro aan uit. Hij steekt de knallers en vuurpijlen niet achter elkaar af, maar maakt er een sport van lonten aan elkaar te knopen zodat er een spectaculair schouwspel ontstaat.
 ,,Het is altijd een show voor de hele buurt”, zei O. maandag niet zonder trots tegen de rechter. Zijn vrienden zamelen zo’n 500 euro in om de vuurwerkshow financieel mogelijk te maken. ,,Eén product tegelijk aansteken is niet zo boeiend.”

160 kilo vuurwerk

De politie trof eind december vorig jaar bij de man thuis bijna 160 kilo consumentenvuurwerk aan. Daarnaast had O. ook illegale ’flowerbeds’ in bezit. Als zo’n grote hoeveelheid vuurwerk tot ontploffing komt, kunnen de ergste ongelukken gebeuren, aldus economisch politierechter Grosheide. Wettelijk is slechts 25 kilo toegestaan.

Officier van justitie Beune stelt dat het bezit van zulke hoeveelheden voldoende is om iemand naar de gevangenis te sturen. ,,De verdachte mag helemaal geen shows geven. Hij is geen professional.” Justitie eist een werkstraf van 240 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, en een boete van 1.000 euro.

De Koger schrok zichtbaar van die straf. Rechter Grosheide maakte hem duidelijk dat er forse straffen worden opgelegd als je zelf met vuurwerk gaat knutselen.

De politierechter liet in het voordeel van O. meewegen dat hij er geen doekjes omwond en zijn gevaarlijke hobby ruiterlijk toegaf. Om die reden zwakte zij de straf iets af.

BRON

Laat een reactie achter