Meierijstad vreest vuurwerktoerisme

MEIERIJ – Vuurwerk afsteken rond oud en nieuw zorgt amper voor overlast en een lokaal vuurwerkverbod is nauwelijks te handhaven. De gemeenten in de regio Meierij staan niet te popelen om lokaal een algeheel vuurwerkverbod in te stellen. De gemeente Meierijstad vreest zelfs voor vuurwerktoerisme als gemeenten op eigen houtje het afsteken van vuurwerk helemaal verbieden.

Minister Ferdinand Grapperhaus liet onlangs weten dat het wel of niet instellen van een verbod straks aan de gemeenten zelf is. De rijksoverheid wil de vingers niet branden aan zo’n verbod. In de Meierij wordt zo’n algeheel verbod nergens overwogen.

De gemeente Boxtel heeft de afgelopen paar jaar als enige een vuurwerkverbod ingesteld, in de omgeving van kinderboerderij De Geitenwei. Dat is ze ook dit jaar weer van plan. Verder zal het verbod niet reiken, want Boxtel laat weten: ‘Voor de overige wijken zijn  geen specifieke gebieden waar de overlast als gevolg van vuurwerk extra groot is gebleken’.

Gestel
Dat is ook de motivatie voor Sint-Michielsgestel om niet voor een vuurwerkverbod te kiezen. ,,Ieder jaar ontvangen we enkele klachten over vuurwerk maar dat blijft voor beide gemeenten binnen de perken”, laat een woordvoerster namens Boxtel en Gestel weten.
Datzelfde geldt voor de gemeente Haaren. Daarom ligt ook daar een vuurwerkverbod niet voor de hand. Maar, zo laat een woordvoerster officieel weten: ,,Het instellen van een vuurwerkverbod is nog geen onderwerp van gesprek geweest binnen het college”.
Ook in de gemeente Meierijstad hebben burgemeester en wethouders zich nog niet over een mogelijk vuurwerkverbod gebogen. Op voorhand zegt een woordvoerster van die gemeente: ,,In de praktijk blijkt een dergelijk verbod bijzonder moeilijk te handhaven en kan het zelfs averechts werken.”

Vuurwerktoerisme
De woordvoerster van Meierijstad stelt ook: ,,Wij vinden het jammer dat er geen landelijke richtlijnen komen. Dat besluit leidt ertoe dat er binnen de regio zeer grote verschillen kunnen ontstaan tussen gemeenten onderling. Wij vrezen dat dit zal leiden tot vuurwerktoerisme, onbegrip en tot het niet naleven van het verbod. Wij delen het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat een eventueel verbod alleen effectief is op landelijk niveau.”
Belangenvereniging VNG vindt het jammer dat de discussie de afgelopen tijd is verschoven naar een totaalverbod en wijst op een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die adviseerde vorig jaar een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen omdat die voor de meeste ongelukken en overlast zorgen.

 

BRON

Laat een reactie achter