Vuurwerkverkoop in volle gang in Steenbergen: ‘Ze komen vooral voor de Golden Night’

STEENBERGEN – Met twee dozen vol komt Bergenaar Max van Gool de winkel van Vuurwerkland Steenbergen uitlopen. De buit is binnen. Hij straalt van oor tot oor. De vuurwerkverkoop is in volle gang. Nog twee dagen kun je vuurpijlen, sierpotten en cakeboxen kopen.

In de partytent voor de ingang van de winkel loopt Max de bestellijst nog even na. Hij controleert of hij alles heeft. Twee dozen vol is de buit. Goed voor enkele honderden euro’s. Hoeveel geld, laat hij in het midden. “Dit is nog maar het begin”, zegt hij. “Ik heb nog een paar bestellingen gedaan.”

Komen en gaan van mensen

Bij de vuurwerkwinkel op het bedrijventerrein in Steenbergen is het een komen en gaan van mensen. Vaders met kinderen. Groepjes jongeren. Opvallend weinig vrouwen. Hooguit een moeder met een drammend zoontje. In de winkel bekijken ze het aanbod. Wie een keuze heeft gemaakt kan op een van de schermen of via een ouderwets bestelformulier een keuze maken.

Wie wil kan tot zaterdagmiddag vuurwerk inslaan. Op Oudejaarsdag zelf kan dat niet. Dat valt dit jaar op zondag en dan mogen winkeliers geen vuurwerk verkopen. Bij Vuurwerkland balen ze daar van. “Juist op de laatste dag van het jaar besluiten mensen op het laatste moment nog even wat te kopen”, zegt Leroy Damen, medewerker van de vuurwerkwinkel. “Dat loop je nu misschien mis.” Toch is hij niet ongerust over de verkopen. “In de voorverkoop is meer besteld dan andere jaren.”

Cakeboxen

Volgens Damen bestellen de meeste klanten het vuurwerk online en geven vervolgens aan wanneer ze het komen ophalen. In de winkel loopt tien man personeel de benen onder het lijf vandaan om zo snel mogelijk de bestelling te leveren. De eerste bestellingen komen eind november binnen, vertelt Leroy. Het hoogtepunt is een dag na Kerst.

Populair zijn de cakeboxen, een doosje die een aantal sterren de lucht in schiet. Hardlopers zijn de Air Force en Golden Night, zegt Damen. Peter Adriaansen en zijn zoon Lucas lopen met een bescheiden doosje de winkel uit. Twee pijlen, een cake en twee rijdende autootjes en nog een klein pakketje. “Meestal stellen we het budget in op vier of vijf tientjes”, zegt Peter. “Meestal gaan we eroverheen. Dit jaar niet.”

Klanten uit heel het land

Klanten komen uit heel het land naar Steenbergen. Van Groningen tot Amstelveen. Nick de Lange is speciaal met twee vrienden uit het Zuid-Hollandse Brielle komen rijden. “Hier hebben ze goede aanbiedingen”, zegt hij. “Met de groep spreken we af wat we inleggen. Dat is een paar honderd euro per persoon.”

Had de vuurwerkverkoop de afgelopen flink te lijden onder de economische crisis, daar lijkt nu weinig sprake meer van. “De verkoop gaat vandaag goed”, zegt Damen. “Toch kunnen we zaterdagavond pas conclusies trekken.”

Met het afsteken van vuurwerk moeten de kopers nog even geduld hebben. Het mag alleen op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

BRON

Laat een reactie achter